Seuran historia

Kotkan Puutarhaseura perustettiin 18.1.1920 (nimi muutettiin Kotkan Seudun Puutarhaseuraksi vuonna 1951). Sen ensimmäisenä puheenjohtajana toimi silloinen Kotkan kaupunginpuutarhuri Emil Verso.

Seura keräsi rahaa toimintaansa varten mm. puutarhamyyjäisistä. Jo vuonna 1925 Kotkassa pidettiin suurta huomiota saavuttanut puutarhanäyttely.  Suuri aikaansaannos oli myös vuonna 1930 seuran ansiosta perustettu Kotkan ensimmäinen siirtolapuutarhayhdistys. Tässä hankkeessa oltiin eturivin toimijoita koko maassa.

Aktiivinen toiminta jatkui ja 1930-luvun loppupuolella järjestettiin edustava puutarhanäyttely Kotkan VPK:n talolla, käytiin Kööpenhaminan puutarhanäyttelyssä sekä retkeiltiin mm. Valamossa ja Tallinnassa. Arpajaisista saatiin rahaa, ja suunnitelmissa oli 20-vuotisjuhlanäyttelyn järjestäminen Kotkaan vuonna 1940. Vuoden 1939 marraskuussa syttynyt talvisota kuitenkin muutti kaiken. Sotien aikana ruoasta oli puutetta ja kaikki viljelty maa tarvittiin ravinnon tuottamiseen. Myös kaupunkipihojen kukkamaat ja usein puistotkin käytettiin tähän tarkoitukseen.

1950-luvulla toiminta Puutarhaseurassa vilkastui taas. Virolahden Siikasaaresta hankittiin tontti ja sinne rakennettiin kesänviettopaikka. Kotekolla vuonna 1957 pidetty kukkanäyttely keräsi tuhatmäärin kävijöitä. Kukkanäyttelyistä oli tullut odotettuja tapahtumia. Ne olivat kuitenkin hyvin suuritöisiä seuran järjestettäviksi.

Seura järjesti kuukausikokouksia, lohisopparetkiä Siikasaareen, tutustumismatkoja kevät- ja puutarhamessuille Helsinkiin sekä myös muutaman ulkomaille suuntautuneen retken. Jäsenilloissa tutustuttiin kiinnostaviin puutarha-asioihin.

Vuosituhannen taitteessa toiminta alkoi hiipua ja jäsenmäärä putosi muutamaan kymmeneen. Kävi ilmi, että toimintaa oli uudistettava. Siikasaaren kesänviettopaikka oli vähällä käytöllä ja rapistunut, joten se myytiin vuonna 2012. Seuran toimintaa kehitettiin vastaamaan yhteiskunnassa yleistynyttä puutarhainnostusta. Jäsenmäärä kasvoi huomattavasti, parhaimmillaan se jopa kolminkertaistui.

Kaupungin puisto-osaston kanssa aloitettiin hyvä yhteistyö mm. Vihervuosien yhteydessä. Seura lahjoitti Fuksinpuistoon taiteilija Samuli Alosen patsaskokonaisuuden ”Siivekkäät”, jonka paljastamistilaisuudesta alla olevat kuvat ovat: